5 Aralık 2010 Pazar

Ayran Tarhanası Pilavı (Çemişgezek Yöresi)


 Çemişgezek(Elazığ) yöresine ait bir tat ayran tarhanası.Bu benim 2. yiyişim.Ekşimsi tadıyla damak zevkime çok uyuyor.Tarhanayı Elazığ'dan Meloş Teyzemiz yapıp getirmiş.Ellerine sağlık Teyzoşumuzun.

Bu da pişmemiş hali ;


Ayran Tarhanası;
*Ekşimiş ayran beklemeye alınır.
*Suyu çıktıkça süzülür.
*Kalan ekşimiş ayrana yarma(dövme) katılıyor.
*Kaynayana kadar karıştırılıyor.
*Hafif ateşte pişiyor.
*Bir kapa alınır,bir gün bekletilip.
*Ertesi gün bezin üstüne az un serpilir.
*Kaşık kaşık dökülüp kurumaya bırakılır.
Kuruduktan sonra pilavı,çorbası yapılır.
PİLAVININ YAPILIŞI;
*Ayran tarhanası yıkanır.
*Yüzlücek şekilde sıcak su koyulur.
*Ağzı kapalı şekilde suyu çektirilir.(1 gece bekletilir)
*15dk orta harlı ateşte pişirilir.
*Bol soğan doğranıp biraz yağda kavrularak tarhanaya katılır.
*Tuz eklenir.
*Arzuya göre salça koyulabilir.
*2-3 yumurta kırılarak pişirilir.
*Sıcak yada soğuk servis yapılır.

AFİYET OLSUN.

Kaynak; Hacı Annem :)