Çemişgezek(Elazığ) yöresine ait bir tat ayran tarhanası.Bu benim 2. yiyişim.Ekşimsi tadıyla damak zevkime çok uyuyor.Tarhanayı Elazığ'dan Meloş Teyzemiz yapıp getirmiş.Ellerine sağlık Teyzoşumuzun.
Bu da pişmemiş hali ;
Ayran Tarhanası;
*Ekşimiş ayran beklemeye alınır.
*Suyu çıktıkça süzülür.
*Kalan ekşimiş ayrana yarma(dövme) katılıyor.
*Kaynayana kadar karıştırılıyor.
*Hafif ateşte pişiyor.
*Bir kapa alınır,bir gün bekletilip.
*Ertesi gün bezin üstüne az un serpilir.
*Kaşık kaşık dökülüp kurumaya bırakılır.
Kuruduktan sonra pilavı,çorbası yapılır.
PİLAVININ YAPILIŞI;
*Ayran tarhanası yıkanır.
*Yüzlücek şekilde sıcak su koyulur.
*Ağzı kapalı şekilde suyu çektirilir.(1 gece bekletilir)
*15dk orta harlı ateşte pişirilir.
*Bol soğan doğranıp biraz yağda kavrularak tarhanaya katılır.
*Tuz eklenir.
*Arzuya göre salça koyulabilir.
*2-3 yumurta kırılarak pişirilir.
*Sıcak yada soğuk servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Kaynak; Hacı Annem :)