5 Ekim 2010 Salı
Sebze Çorbası
Evet efendim ;hafta sonu hastalanarak bu yılın ilk siftahını yapmış bulunmaktayım.Dün bugüne göre daha kötüydüm açıkcası.Ama hala,boğazlarım yanıyor,burnum tıkalı,kulaklarımdan baloncuk çıkıyor ve üşüme - terleme yaşıyorum.Artık kışlıkları çıkarmanın zamanı geldi sanırım.3 gündür;ıhlamur,nanelimon ve ilaç takviyesi alıyorum.Birde kuzenimin tavsiyesiyle bal ve süt karışımıda içiyorum.Of ya hastalanmaktan nefret ediyorum.Aslında vizeye kuzenimin yanına gittiğimde çektiğim fotoğrafları koymam gerek ama hem hazır hastayken hemde stokta hazır yazım varken onu koyayım dedim.Sebze çorbası içinde yok yok.Bol limonla hem sıcak sıcak içimi ısıtacak hemde meyve yemeyen bana c vitamini olacak sanırsam.Neyse kısa kesiyor ve tarifime geçiyorum.MALZEMELER;
*1 patates
*1 kabak
*1 havuç
*Yarım su bardağı bezelye
*1 patlıcan
*Bir su bardağına yakın mercimek
*2 domates
*2 sivri biber
*1 adet et bulyon
*Tuz,karabiber,pul biber
*Yarım kaşık domates,yarım kaşık biber salçası
YAPILIŞI;
*Mercimeği yıkayıp tamamen pişene kadar suda haşlıyoruz.
*Diğer tüm malzemeyi yıkayıp,kabuklarını soyup küp küp düdüklü tenceremize koyuyoruz.
*Düdüklüye mercimek hariç tüm malzemeleri koyup üzerini geçecek kadar su ekleyip 15 dakika pişiriyoruz.
*Düdüklünün ağzı açılınca mercimeğimizide ekleyip blendera vuruyoruz.
*Miksere vurduğumzda çorbamız koyulaşacaktır.
*İstediğimiz kıvama gelene kadar sıcak su koyup kaynatıyoruz.
*Sıcak sıcak içiyor ve şifa buluyoruz.
*Acı olmadığı takdirde sebze yemeyen çocuklar içinde çok besleyici oluyor.
AFİYET OLSUN.
NOT;Bu sebzeler aynı anda pişen sebzeler değil fakat blendera vurulduğu için farketmiyor.Önemli olan en geç pişenin pişmiş olması.En çabuk pişen bezelye onuda buzluktan çıkarıp atınca pişme süresi geçikiyor ve hemen hemen hepsi aynı oranda pişmiş oluyor.
NOT2;Evde taze fasülye olmadığı için ben kullanmadım ama taze fasülyede ilava edilebilir.
Güvem
Vize yazılarıma Güvemden başlıyım.Ben bu meyveyi ilk defa duydum.Farklı adları varmış.Güvem,Çakaleriği,Cigar,Barut ağacı,Kara erik gibi...Bunun yanında sindirim sistemine faydalarıda varmış.
Kuzenim bize barbunya toplama işini verdi.Tabi diğer kuzenim Tülay ve ben o işi beceremeyince bıraktık,Kuşburnu toplayalım dedik; Iııhhhh çok dikenleri var diye az bişi toplayıp vazgeçtik. Nohut ayıklayalım bari dedik ama ondan da çabuk sıkıldık.Kuzenim güvem toplayın o zaman kompostosunu yaparsınız çok güzel oluyor hem de faydalı dedi.Tamam dedik. Baktık ağaçta bir sürü güvem, ağaçta dikensiz ee toplayalım dedik ve epey topladık.İlk kuzenim topladı ben pek girmeye cesaret edemedim kuytuda diye ama sonra bana yardım etti girdim :)
Güvemin tadı vişne gibi ekşi ve taflan(kara yemiş) gibi buruşturucu.Ben sevdim.Birazı ile komposto yaptım birazda yemeğe bıraktım çünkü aşkımda sevdi ekşi ekşi.
Kompostosunun ölçülerini vermicem çünkü ben tadına bakarak yapıyorum ve bana çok tatlı gelene kadar şeker koyuyorum.Çünkü kocişko şekerli seviyor.Onun için sadece malzeme yazıcam miktar tercihinize kalmış.MALZEMELER;
*Güvem (Toplandığı kadar (: )
*Şeker
*Yarım limon
YAPILIŞI;
*Tüm malzeme bir tencereye alınır ve kaynatılır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)